Στις 27 Οκτωβρίου η πιθανότερη ημερομηνία για την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.

Οικονομική ανάσα θα πάρουν τέλος του Οκτώβρη πιθανότατα 27 ή 28 του μήνα χιλιάδες αγρότες από την καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης όπως δήλωσε την Τετάρτη στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ.Γιώργος Αποστολάκης.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Αποστολάκης τέλη Οκτωβρίου θα πιστωθεί το 70% της βασικής ενίσχυσης του 2017, και περί τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τέλος του 2016 το υπόλοιπο της βασικής, δηλαδή το 30% και το “πρασίνισμα”, πληρωμές που συνολικά θα φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ.

Μέχρι 15 Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί εκκρεμότητες πληρωμών όλων των καθεστώτων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2015, δηλαδή βασικής ενίσχυσης, πράσινης ενίσχυσης, γεωργών νεαρής ηλικίας, και όλων των συνδεδεμένων καθεστώτων.

Μέχρι τις 15/10 θα έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές των αιτημάτων που θα έχουν υποβληθεί για τα προγράμματα εργασίας των Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), καθώς και για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών, τα προγράμματα Προώθησης γεωργικών προϊόντων & οίνων και τα προγράμματα Μελισσοκομίας.

Πιστώνεται και η εξισωτική

Επίσης μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας (σ.σ. σήμερα) θα πληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν την εξισωτική του 2013 και του 2014, για τους κτηνοτρόφους και μέσα Νοεμβρίου το 60% της εξισωτικής του 2016 και του 2015

Όσον αφορά τη φόρμα 6 και τις ενισχύσεις των νέων αγροτών ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες σε ανώτερο επίπεδο της Ε.Ε να αλλάξει το καθεστώς που δηλώθηκε το 2014 καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχεται αλλαγές ενώ χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα.

Στα γεωργοπεριβαλλοντικά, έως τέλος του έτους αναμένεται να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες για τα προγράμματα Βιολογικής Κτηνοτροφίας.

Νέα προγράμματα ανακοινώνει στις 21 Οκτωβρίου ο Αποστόλου από την Κρήτη

Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020,  ανέφερε ότι είναι ύψους 4,7 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή, θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της αντίληψής για αποκέντρωση και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, εκχωρείται η διαχείριση του 37% των πόρων του νέου ΠΑΑ στις Περιφέρειες, κάτι για το οποίο θα μιλήσει ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη στις 21 Οκτωβρίου.

Μέχρι τέλους του χρόνου θα πραγματοποιηθούν προκηρύξεις σε σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα, κινητοποιώντας πόρους της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: ekriti.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων