Ανοίγει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμές βιολογικής γεωργίας και νιτρορύπανση.

Αναλυτικά όλη η πορεία των πληρωμών για γεωργούς και κτηνοτρόφους

·         Πως επιλύεται το πρόβλημα με το γεωχωρικό έλεγχο

Ξεκίνησαν δειλά-δειλά οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενες εκδόσεις, οι πρώτες πληρωμές έγιναν σε δικαιούχους του προγράμματος των σπάνιων και αυτόχθονων φυλών και έπονται οι πληρωμές για τη βιολογική κτηνοτροφία που αναμένονται να γίνουν μέσα στο Σεπτέμβριο, όπου για τα δύο αυτά προγράμματα το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ανοικτό και όσες ΔΑΟΚ αποστέλλουν τις σχετικές καταστάσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προβαίνει σε πληρωμές τω δικαιούχων.

Όσον αφορά τώρα για τα προγράμματα της νιτρορύπανσης αλλά και της βιολογικής γεωργίας, ενώ αναμένονταν το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανοίξει την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό δεν έγινε και σύμφωνα με σημερινές μας πληροφορίες, αυτό αναμένεται να γίνει αύριο Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, (και όπως μα ςεπεσήμαναν τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, «η εφαρμογή είναι ήδη έτοιμη γι’ αυτά τα δύο προγράμματα και θα δοθεί μετά από επιτυχημένη δοκιμή») και έτσι οι κατά τόπους ΔΑΟΚ θα μπορούν να αποστέλλουν τις καταστάσεις πληρωμής των δικαιούχων, ώστε και αυτές οι πληρωμές να ξεκινήσουν μέσα στο Σεπτέμβριο (και όπως φαίνονται τα πράγματα θα πιάσουμε και Οκτώβριο).

Πρώτα πάντως θα πληρωθούν οι διάφορες ενστάσεις που υπάρχουν καθώς και τα αιτήματα «θεραπείας» και ακολούθως θα γίνουν οι κανονικέ πληρωμές των δικαιούχων.

Μετά το άνοιγμα του συστήματος για τη νιτρορύπανση και βιολογική γεωργία, θα ακολουθήσει και η εφαρμογή για τις άλλες δράσεις των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, όπως για παράδειγμα για Ολοκληρωμένη τεύτλων και καπνού.

ΕΠΙΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΧΩΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, όπως μας έχουν επισημάνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι τα προβλήματα με τους γεωχωρικούς ελέγχους, που αντιμετώπιζαν οι δικαιούχοι των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, έχουν ήδη επιλυθεί κατά 90%, ενώ για το καινούργιο πρόγραμμα της νιτρορυπανσης αλλά και των άλλων προγραμμάτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δίνει λύση στο θέμα του γεωχωρικού ελέγχου, με την εμπλοκή πλέον στη διαδικασία και των γεωπόνων-μελετητών αλλά και των πιστοποιητικών οργανισμών. Δηλαδή, θα λαμβάνεται υπόψη, κυρίως η «αποτύπωση» των αγροτεμαχίων, όπως θα τα έχουν «πιστοποιήσει» οι μελετητές και οι οργανισμοί πιστοποίησης (σε συνεργασία φυσικά με τους αγρότες) και ότι έχει δηλωθεί, αυτό θα «κλειδώνει» στον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν θα γίνεται μετά καμία αλλαγή.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ «ΚΟΜΜΕΝΩΝ» ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Παράλληλα να επισημάνουμε ότι, με βάση πάντα τις πληροφορίες μας, έρχονται πολύ σύντομα πληρωμές κυρίως για τους κτηνοτρόφους που δεν πληρώθηκαν είτε την εξισωτική αποζημίωση του 2015, είτε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αφού  είχαν κοπεί λόγω μητρώων. Πιο συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε το καινούργιο μητρώο από την κτηνιατρική βάση δεδομένων του ΥΠΑΑΤ (κτηνιατρεία) και έτσι, μέσα σ’ αυτή τη νέα βάση, θα υπάρχουν όλοι αυτοί που «κόπηκαν» λόγω μητρώων καθώς και όσοι υπέβαλλαν εκπρόθεσμα αυτά τα μητρώα..

Αυτές οι πληρωμές καθώς και οι διάφορες εκκρεμότητες της εξισωτικής αποζημίωσης παρελθόντων ετών, αναμένεται να γίνουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου, ίσως και πριν την καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Τέλος να αναφέρουμε πως,  όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εκπονεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διαφόρων πληρωμών, με την ειδοποιώ διαφορά, ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα, όπως επισημαίνουν στελέχη του Οργανισμού. Μάλιστα την ερχόμενη Πέμπτη 15 του μηνός, υπάρχει προγραμματισμένο Δ.Σ., όπου εκεί να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Agroekfrasi.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων