Μητσοτάκης: Οι ευθύνες για την τραγωδία θα αποδοθούν – Πιθανή προσπάθεια συγκάλυψης, να αναλάβει ειδικός εφέτης ανακριτής.

Για πιθανή προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων από την κυβέρνηση μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Οι ευθύνες για την τραγωδία στην Αττική θα αποδοθούν», δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τις φονικές πυρκαγιές, χαρακτηρίζοντας άθλια τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον κυνικό και καταστροφικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ανατεθεί η έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές σε ειδικό εφέτη ανακριτή.
«Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.
Θα κάνω τα πάντα για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, και να αποδοθούν οι ευθύνες», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Οι πολίτες απαιτούν σχέδιο, ευθύνη, καθώς και την επιλογή των πιο κατάλληλων ανθρώπων σε θέσεις που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια τους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτο και την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

«Αδυνατώ να καταλάβω τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση .
Αναρωτιέμαι πως κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται ήσυχα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντα τους.
Ο κ.Τόσκας, ο κ.Σκουρλέτης, η κα.Δούρου έχουν τεράστιες ευθύνες και δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους», τόνισε.
Σε ερώτηση του bankingnews.gr για το κλίμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «τυπικό».
«Θέλω να είμαι χρήσιμος.
Σε αυτή τη συγκυρία, θεώρησα πως το τελευταίο που χρειαζόταν είναι μια πολιτική αντιπαράθεση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Όσον αφορά τις καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς περί πλαστογραφία εγγράφου για εντολή εκκένωσης από τη σύμβουλο της περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:
«Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας και ζητώ από τη δικαιοσύνη να αναθέσει την έρευνα σε εφέτη, ώστε η διερεύνηση να γίνει σε ανώτατο δυνατό επίπεδο».
Σχετικά με το σήμα του Λιμενικού για νεκρούς από τις 19:08 της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως επιβεβαιώνει ότι όλοι γνώριζαν σε αυτή τη θλιβερή σύσκεψη ότι είμασταν αντιμέτωποι με μια τεράστια κατατροφή και ότι υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες.
Σε ερώτημα για τη διαχείριση των επίσης φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία το 2007 από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η φωτιά του 2007 δεν έχει καμία σχέση με τη φωτιά στην ανατολική Αττική. 
Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Ας βγάλουν οι πολιτες τα συμπεράσματά τους για την απουσία του πρωθυπουργού επί 7 ημέρες, ίσως έκρινε πως δεν είχε άλλο τρόπο να πάει». 
Σε ερώτηση τι θα έκανε διαφορετικά ο ίδιος αν ήταν στη θέση του πρωθυπουργού απάντησε ότι δεν θα είχε επιλέξει για Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας  «έναν άνθρωπο από την παρέα μου», αναφερόμενος στον Γιάννη Καπάκη.
Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Νέα Δημοκρατία, εφόσον εκλεγεί στη διακυβέρνηση της χώρας, 
ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν πρόκειται να λυθούν αυτόματα όλα τα προβλήματα.
Τόνισε ωστόσο ότι έχει μιλήσει εκτεταμένα για μια νέα πολιτική δασοπυρόσβεσης και την ανάγκη να αξιοποιηθεί επιτέλους η τεχνολογία.
«Το Μάτι σήμερα χρειάζεται μια νέα πολεοδόμηση.
Πρέπει να οργανώσουμε την πόλη αυτή σε μια νέα βάση.
Πρέπει να γίνει χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να λογαριάσουμε το όποιο κόστος», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πρωτόγνωρη η τραγωδία»

«Τη Δευτέρα, 92 άτομα έχασαν τη ζωή τους με τον πιο φρικτό τρόπο.
Ο αριθμός μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερος.
Καθένας μας βλέπει να καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους τα πρόσωπα της τραγωδίας.
Είναι ένα μαύρο ψηφιδωτό από οικογενειακά δράματα και δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε γιατί δεν πρέπει να ησυχάσουμε.
Μπορούσε να ήταν δικοί μας άνθρωποι εκεί. Μια μάχη άδικη και άνιση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως είπε, βρέθηκε, ως όφειλε, πλάι σε αυτούς τους ανθρώπους, άκουσε πολύ και μίλησε λίγο, επισημαίνοντας, όμως, πως ποτέ δεν έχει νιώσει τόσο άσχημα όσο την περασμένη Πέμπτη όταν πήγε στο καμένο οικόπεδο που χάθηκαν συμπολίτες μας.
«Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης οφείλω να σταθώ με υπευθυνότητα, απέναντι στην τραγωδία.
Κάθε δημόσιο πρόσωπο οφείλει να πάρει θέση.
Είχαμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη τραγωδία.
Ούτε εγώ, ούτε η ΝΔ, έπρεπε να εμπλακούμε σε μία ανούσια αντιπαράθεση.
Αυτά που λένε αυτοί που έζησαν τη μαύρη Δευτέρα έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος και πολύ περισσότερη αλήθεια από δηλώσεις» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως οι ευθύνες θα αποδοθούν.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Δριμεία επίθεση και έντονη πίεση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του με αφορμή τα όσα συνέβησαν με την καταστροφική και φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην ανατολική και δυτική Αττική αναμένεται να εξαπολύσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στις 12:00 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου με αποκλειστικό θέμα την εθνική τραγωδία με τους 91 νεκρούς στο Μάτι.

Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη δριμεία κριτική του για τον τρόπο με τον οποίο η Πυροσβεστική και οι αρμόδιοι υπουργοί διαχειρίστηκαν και αντιμετώπισαν την φονική φωτιά στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και θα επιτεθεί στην κυβέρνηση για ανικανότητα και έλλειψη σχεδίου που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να θρηνήσει τόσους νεκρούς.
Θεωρείται βέβαιο πως ο κ.Μητσοτάκης θα επαναλάβει τα ερωτήματα της ΝΔ προς την κυβέρνηση, όπως γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει, γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα, με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι.
Επιπλέον, ο κ.Μητσοτάκης θα σταθεί ιδιαίτερα και στη σύσκεψη που έγινε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας 23/7 και θα επαναλάβει το ερώτημα γιατί ενώ από τις 8:15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς διαβεβαίωναν μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί.
Είναι προφανές πως ο κ.Μητσοτάκης θα κάνει ότι μπορεί έστω να εκμεταλλευθεί την πραγματικά δυσχερή πολιτικά θέση, στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση και θα επιχειρήσει με αυτές τις ερωτήσεις του να εντείνει ακόμα περισσότερο την πίεση που εισπράττει από την κοινωνία η κυβέρνηση και να αναδείξει τα πολλά προβλήματα και τις παραλείψεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς.
Στο πλαίσιο όμως αυτό θα κάνει και ένα βήμα παραπέρα.
Θα παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της πολιτικής προστασίας της χώρας.

Πηγή: www.bankingnews.gr