Σπίρτζης: Μείωση του κόστους των διοδίων της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

  • Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης της Ιόνιας Οδού και της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, για τη μείωση του κόστους των διοδίων, άνοιξε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που έδωσε στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Στ. Σχινά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σπίρτζης αναφερόμενος στα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη, εξέφρασε την ελπίδα ότι το υπουργείο θα καταφέρει να ολοκληρώσει τις αλλαγές των συμβάσεων για την μείωση των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι το θέμα αφορά και το κόστος διέλευσης της Γέφυρας, όπου και εκεί θα γίνει διαβούλευση για την μείωση των διοδίων, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της περιοχής που χρειάζονται καθημερινή μετακίνηση.
Ο διάλογος που είχε ο κ. Σπίρτζης με τον δημοσιογράφο Σ. Σχινά έχει ως εξής:
Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Ένα κομμάτι είχε νομίζω παρουσιαστεί, είχε πάει κι ο πρωθυπουργός πριν από δυο τρεις μήνες αν θυμάμαι καλά, και μιλάμε για την οδό που συνδέει το Ρίο-Αντίρριο και φτάνει μέχρι τα Γιάννενα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Αυτό έχει ήδη δοθεί. Δηλαδή όσοι συμπολίτες μας ταξίδεψαν μέσα στον Αύγουστο μπόρεσαν και περπάτησαν αυτό το δρόμο που είναι πραγματικά με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και στοιχεία, με ασφάλεια και ελπίζουμε, ότι θα είναι και με μειωμένα διόδια μόλις καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές των συμβάσεων τώρα που θα μπούμε στην περίοδο λειτουργίας.
Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Αυτό αφορά και τη γέφυρα; Το κομμάτι μετά τη γέφυρα, έτσι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και με τη γέφυρα θα γίνουν συζητήσεις γιατί πρέπει κι εκεί να υπάρχει μια άλλη αντιμετώπιση.
Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Γιατί τα διόδια είναι τεράστια, το ξέρουν όσοι ταξιδεύουν. Μεγάλο έργο μεν, πανάκριβο δε για τον χρήστη..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και ιδιαίτερα όσοι είναι κάτοικοι των περιοχών που είναι κοντά και χρειάζονται καθημερινή μετακίνηση.
  • Κωνσταντόπουλος: Αναγκαία η μείωση των διοδίων στη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης»
Στο θέμα υπήρξαν πιέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο από φορείς όσο και από τον Δήμο  Ναυπάκτου και την Περιφέρεια ενώ είχε κάνει πρόσφατα και παρέμβαση και ο Βουλευτής Αιτ/νίας κ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι «Η μείωση του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης»αποτελεί  πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας και όλων των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών που ουσιαστικά αποπληρώνουν το μεγάλο αυτό έργο. Συγκεκριμένα, για να διανύσει κανείς τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» χρειάζεται να πληρώσει ως αντίτιμο 13,30 € δηλαδή μισό μεροκάματο μόνο για την απλή διέλευση και για την επιστροφή χρειάζεται να πληρώσει άλλα τόσα φτάνοντας σχεδόν τα 27€, δηλαδή ποσό πάνω απο το μέσο μεροκάματο. Η δε κάρτα aller-retour κόστους 13,60€,, παρέχει τη δυνατότητα διπλής διέλευσης, μέσα σε τρεις ώρες, χρονικό πλαίσιο που δεν διευκολύνει τους συχνούς χρήστες.

Το σύνολο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ΤΕΕ, οι Ομοσπονδίες των Εργατικών Κέντρων, των Ενώσεων Επαγγελματοβιοτεχνών της Δυτικής Ελλάδας και όλοι οι επιμέρους φορείς Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αχαΐας και Ηλείας έχουν επισημάνει πολλές φορές το υψηλό κόστος των διοδίων της Γέφυρας που μαζί με τα υπόλοιπα διόδια των αυτοκινητοδρόμων αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Δυτικής  Ελλάδας.

Προσωπικά, ως Βουλευτης  ως όφειλα, πήγα το θέμα στη Βουλή, πρώτη φορά τον Μάιο του 2015, με Επίκαιρη Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της μείωσης κατά 40- 50% του οικογενειακού προϋπολογισμού που αυτή έχει επιφέρει στο μέσο εισόδημα, ζήτησα από τον υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργεις, ώστε να υπάρξει ανάλογη μείωση στην τιμή των διοδίων της Γεφυρας. Αυτό άλλωστε επιβάλλει ένα κράτος δικαίου! Μια πρόταση  απαραίτητη λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα εφικτή, καθώς έχουν παρέλθει τα 10 χρόνια λειτουργίας της Γέφυρας, (διανύουμε ήδη το 13ο χρόνο λειτουργίας της) και απαιτείται λόγω συγκυρίας ο  επαναπροσδιορισμός του αντιτίμου των διοδίων».

Πηγή: www.agriniosite.gr