Το ΔΝΤ για τα «κόκκινα» δάνεια.

Κεφαλαιακές απώλειες ύψους 41 δισ. ευρώ μπορούν να προκαλέσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Αυτό τονίζει το ΔΝΤ σε έκθεσή του υπογραμμίζοντας ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων, που σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά ευρύτερα για την εγχώρια οικονομία. Σημειώνεται ότι ήδη μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Σύμφωνα με αυτές στο διάστημα Οκτώβριος 2016 μέχρι το τέλος του 2019 οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα «κόκκινα» από τα επίπεδα των 100 δισ. ευρώ σήμερα, στα 60 δις. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 40 δις. ευρώ. Οι τράπεζες θα πρέπει να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα ωστόσο όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών θα πρέπει να υλοποιηθούν ακόμα τέσσερα σημαντικά βήματα προκειμένου να συμπληρωθεί το «οπλοστάσιο» των εγχώριων τραπεζών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η παροχή νομικής προστασίας στα τραπεζικά στελέχη που θα έχουν την ευθύνη για τις αναδιαρθρώσεις – εξυγιάνσεις εταιριών, η επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίωξης μετόχων προβληματικών εταιριών που δεν είναι συνεργάσιμοι και τέλος να πραγματοποιηθούν διορθωτικές αλλαγές στο νόμο που διέπει τη λειτουργία των εταιριών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναλυτικότερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες αποφεύγοντας τις περιττές και χρονοβόρες δικαστικές ενέργειες. Η παροχή νομικής προστασίας, κρίνεται επίσης απαραίτητη καθώς χωρίς αυτή δύσκολα τα εμπλεκόμενα τραπεζικά στελέχη θα υπογράψουν τα σχετικά σχέδια διότι θα βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωπα με τον κίνδυνο διώξεων. Η παράκαμψη των μη συνεργάσιμων μετόχων αποτελεί προϋπόθεση για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξυγίανσης καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν νομικές επιπλοκές και μεγάλες καθυστερήσεις. Τέλος η διόρθωση του νόμου για τις εταιρίες διαχείρισης NPLs είναι απαραίτητη καθώς το σημερινό πλαίσιο κρίνεται εξαιρετικά γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό.

Πηγή:agro24