Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητά το Eurogroup από την Ελλάδα – Επί τάπητος και οι οφειλές του Δημοσίου.

Με αυστηρούς τόνους κατά της Ελλάδος έχουν προσέλθει στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον πρόεδρο Dijsselbloem να ξεκαθαρίζει εξ αρχής ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Η Αθήνα έχει εφαρμόσει μόνο 2 από τις 15 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων, ενώ κινείται με αργούς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τους δανειστές.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα, οDijsselbloem ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς και να εφαρμόσει με μεγαλύτερη ταχύτητα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ερωτηθείς σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία και τις αναφορές περί δημοσιονομικής «χαλάρωσης», χαρακτήρισε «πρόωρη» κάθε σχετική συζήτηση.
Όσον αφορά στο Brexit, κάλεσε το Λονδίνο να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου από την ΕΕ.
Προειδοποίησε δε, ότι από το «διαζύγιο» μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ ο μεγάλος χαμένος θα είναι η Βρετανική οικονομία.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble προσερχόμενος στο Eurogroup, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα έτσι ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση των 2,8 δις ευρώ
«Περιμένω να πάρουμε την έκθεση των τριών θεσμών για την εφαρμογή στην Ελλάδα των συμφωνηθέντων του Ιουλίου.
Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση.
Υπάρχει χρόνος ακόμη για την Ελλάδα» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα διεκπεραιώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Eurogroup.
Σκληρή γλώσσα κατά της Ελλάδας χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Jorg Schelling, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στη Μπρατισλάβα.
O Schelling, δήλωσε ότι η καθυστέρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, δεν αποτελεί θετική εξέλιξη.
«Δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για εκταμίευση, χωρίς την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων», τόνισε.
Ο Σλοβάκος υπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, P. Kazimir, από την πλευρά του, σημείωσε πως η Ελλάδα «έχει κάνει πολλά», τονίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει.
Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, M. Noonan, ανέφερε πως οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την «πρόοδο» της Ελλάδας, ενώ ευχήθηκε, επίσης, η ελληνική οικονομία να «συνεχίσει να αναπτύσσεται» και να ξεπεράσει η Ελλάδα «τη δύσκολη κατάσταση».Τι ανέφερε από τις 7 Σεπτεμβρίου 2016 το www.bankingnews.gr

[…] Με την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ- πιθανότατα στις αρχές του επόμενου μήνα- κλείνει ο «κύκλος» της πρώτης αξιολόγησης και ανοίγει η δεύτερη αξιολόγηση η οποία συνδέεται με νέα χρηματοδότηση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, οι δανειστές είχαν ξεκαθαρίσει ότι μέρος των δόσεων που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων κρατικών χρεών θα διοχετεύεται στην αγορά και δεν θα χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς.
Μάλιστα δημιουργήθηκε νέος ειδικός λογαριασμός (dedicated account)- στα πρότυπα του λογαριασμού για το δημόσιο χρέος- στον οποίον οι δανειστές κατέθεσαν απευθείας τα κεφάλαια της δόσης που αφορούσαν αποκλειστικά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να διοχετεύσει στην αγορά 500 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, 800 ευρώ τον Ιούλιο και 500 ευρώ τον Αύγουστο.
Ωστόσο, το πρόγραμμα φαίνεται να ξεφεύγει ελαφρώς από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, καθώς για το Σεπτέμβριο, βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, θα πρέπει να εξοφληθούν από τη δεύτερη υποδόση, χρέη 800 εκατ. ευρώ, αντίστοιχο ποσό τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και άλλα 200 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Είναι σαφές ότι στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου προβλέπεται η αποπληρωμή 2,6 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να εισπράττει για τον σκοπό αυτό μόνο 1,7 δισ. ευρώ.

Η διαφορά θα πρέπει να καλυφθεί:

-Είτε από πόρους που θα εντοπίσει η κυβέρνηση και θα αφορούν στην αποπληρωμή εφάπαξ που είναι σε καθυστέρηση, μερισμάτων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και οφειλές προς το ΕΤΕΑΝ

-Είτε από τη νέα δόση 6,1 δισ. ευρώ που προβλέπει η Κομισιόν ότι θα εκταμιεύσει τον Νοέμβριο στην Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης του δεύτερου ελέγχου του προγράμματος.

Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ, αν και οι δανειστές υποστηρίζουν ότι το συνολικό ποσό είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Μια πρώτη σαφή εικόνα για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών, ίσως διαμορφωθεί στο Eurogroup της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου του 2016, καθώς, σύμφωνα με την ατζέντα του επικεφαλής του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα παρουσιαστεί έκθεση για το κατά πόσο αποπληρώνονται «ομαλά» οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ατζέντα, αν δεν είναι επαρκής η αποπληρωμή οφειλών, τότε δεν θα αποδεσμευτεί το 1,7 δισ. ευρώ από τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης.
Στο τεχνικό μνημόνιο του Ιουνίου ορίστηκε ο νέος, πολύ πιο αυστηρός μηχανισμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.
Προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει νέα καταβολή δόσης για την αποπληρωμή οφειλών αν δεν έχει εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά.

Πηγή:bankingnews.gr