Τι είναι Γιαούρτι

Το γιαούρτι ( yogurt ) είναι προιόν γάλακτος σε κρεμώδη κατάσταση που παράγεται από γάλα το οποίο έχει υποστεί ζύμωση ( εμβολιάζεται με βακτήρια του Streptococcus thermophilus, Lactobacilus bulgaricus ) . Το γιαούρτι έχει απαλή υφή με ελαφρώς όξινο άρωμακαι γεύση που οφείλεται στο γαλακτικό οξύ που περιέχει. Είναι προιόν υψηλής βιολογικής αξίας.

Είδη γιαουρτιού:

  1. Η παραδοσιακή γιαούρτι
  2. Η συνεκτική γιαούρτι
  3. Η αναμιγμένη γιαούρτι
  4. Η στραγγισμένη γιαούρτι

Άλλα είδη γιαούρτης:

  • Επιδόρπιο γιαούρτις
  • Γιαούρτη με προβιοτικά
  • Αφυδατωνένη γιαούρτι
  • Ρευστή γιαούρτι

Γλυκαντικές ουσίες (Υδατάνθρακες) για γιαούρτι:

  • Σουκρόζη ή Σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη)
  • Ινβερτοζάχαρο ή ανάστροφη ζάχαρη
  • Γλυκόζη
  • Φρουκτόζη
  • Σιρόπι Γλυκόζης-Γαλακτόζης από υδρόλυση Λακτόζης

(Οι συγκεκριμένες γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται για γιαούρτι με φρούτα ή σε κοινή γιαούρτι για να καλύψουμε την έντονη ξινή γεύση και να γίνει αντιληπτό το άρωμα).

Γιαούρτι:

ΟΥΣΙΑ Ph
Γιαούρτι 4,20 – 4,40

 

 

 Μολώνης Σπύρος

 Τεχνολόγος Γάλακτος – Τυροκόμος