Ακόμη 50 εκατομμύρια σε αποκρατικοποιήσεις

ελευθερα νεα

Από το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αναμένονται έσοδα 50 δισ. ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015, έστειλε χθες το Βερολίνο.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, «σε ό,τι μας αφορά, αυτό το μνημόνιο είναι ακόμη σε ισχύ». Επί της ουσίας, η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση στην προχθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας της Ελλάδας, κ. Γ. Σταθάκη, ο οποίος από το Βερολίνο είχε υποστηρίξει πως ο αρχικός στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ δεν ήταν ρεαλιστικός και τώρα ο στόχος είναι τα 15 δισ. ευρώ, ο οποίος μάλιστα μπορεί να είναι και μικρότερος τελικά.

Τοποθέτηση που προκάλεσε έντονη ανησυχία και ενόχληση στη Γερμανία, καθώς η πρόβλεψη για έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έχει συμπεριληφθεί στην εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ένα μικρότερο ποσό εσόδων θα σήμαινε αυτομάτως μεγαλύτερη ανάγκη για ελάφρυνση χρέους.

Όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις έχει προβλεφθεί να αποτελέσουν την εγγύηση για το τρίτο πακέτο δανείων που θα διαθέσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα.